top of page

Mumdoo: realita bez pozlátka


Všichni víme, že realita mateřství oproti tomu, jaký má život s dětmi image například na sociálních sítích, jsou dva úplně jiné světy. Proto jsme se rozhodly podělit se s vámi o to, jak vypadá naše Mumdoo realita při podnikání se čtyřmi dětmi do tří let věku. Abyste se mohly třeba zasmát cizímu “neštěstí” a ulehčit svému pocitu, že to celý mateřství je nějak náročnější, třeba když to náhodou někdy u vás doma není úplně růžový.


Lucka, jedna ze zakladatelek Mumdoo, na konci listopadu přidala do týmu chlapečka. Ještě 10 hodin před porodem byla na pracovním callu a nakrásně si s Kristy malovaly, jak díky spícímu miminku a pracovním večerům budou nejpozději po šestinedělí zase fungovat jako dřív. Takže jsme se zeptaly Lucky, jak to skutečně je, čemu teď holky čelí a jak se srovnávají s plány versus realitou?


Vždycky jsem byla aktivní člověk, co má rád pocit efektivně stráveného času, ostatně i proto jsme založily Mumdoo. Před druhým dítětem jsem si říkala, že když to šlo s jedním, půjde to se dvěma. No problem, jen dítě navíc. Hahaha. Je pro mě teď opravdu těžké se “srovnat” s tím, že dvě děti jsou opravdu jiná disciplína než jen jedno. Zvlášť když to starší má ve 2,5 letech energie na rozdávání a tříměsíční je velmi kontaktní. Takže v to-do listu plínky - kojení - zábava pro batole - hřiště - péče o domácnost - Mumdoo něco muselo jít stranou. Naštěstí Kristýnka v opravdovém duchu Mumdoo převzala pomyslnou štafetu a zastává už 4 měsíce minimálně 95 % veškerého fungování Mumdoo. Co tedy poslední měsíce řeším?


  • Čas. Kriticky chybějící čas - na práci, na kvalitně strávený čas a rozvíjející aktivity s dcerou, na pořádný úklid domácnosti. Starší dcera vstává mezi 5 a 6 ráno a miminko většinou neusne před 22 večer. Spánky přes den se naprosto perfektně nepřekrývají. A i když náhodou mám večer “už” v devět volné ruce, mnohdy nemám sílu zapnout počítač. Kvůli nedostatku času už se nestydím s sebou brát kočárek na schůzky nebo na videocallech mít miminko v náruči a houpat - protože buď se daná schůzka uskuteční s miminkem a posuneme Mumdoo projekty dál, nebo se neuskuteční vůbec. Jiná možnost není. Moje nová mantra je #noshame (střídá se s mentální berličkou všech rodičů, “je to jen období”)

  • Hlídání - díky portálu Hlídačky jsme si s Kristýnou loni v létě našly chůvu, která se nebojí hlídat naše tři skorotříleťáky dohromady, i když se občas řežou jako koně, jsou hluční a drží světový rekord v dělání nepořádku na rychlost. Nemám poblíž ani jednu z babiček, takže chůva je jediná šance, jak si uvolnit ruce. Na podzim to znamenalo skutečně klid na práci - poslední 4 měsíce to znamená klid na drndání kočárku či houpání miminka na rukou. Paní na hlídání máme na tři dopoledne v týdnu, která jsou náš jediný “nerušený” čas na práci v pracovní době, a často pracujeme tak, že se společně radíme, zatímco jedna z nás nosí / vozí mimino a druhá píše na počítači.

  • Nemocné děti - kvůli miminku jsem nedávala starší dceru do jesliček, ačkoliv by od dvou let v pohodě mohla jít a našla jsem i soukromé jesle, kde bylo místo. Mimo jiné jsme se ale rozhodly jít cestou chůvy pro naše tři děti právě kvůli tomu, že děti z kolektivu přinesou kde co a představa, že řeším nejen nemocnou dvouleťačku, co neposedí, ale i naprosto nevyhnutelný přenos na miminko, mě děsila. I bez školky má ale prakticky v kuse od října alespoň jedno ze tří torpéd nudli u nosu nebo pokašlává a musíme neustále korigovat, jestli je to únosná míra nachlazení nebo jestli pro jistotu neriskovat, že si to předají.


Co jsme tímto chtěly říci? Ukázat vám realitu, jak Mumdoo funguje a že i v bojových podmínkách máme to štěstí, že se nám daří budovat skvělou komunitu aktivních žen. Není to vždy úplně růžový a občas padáme na pusu, ale je opravdu krásný vidět, že nám Mumdoo i děti rostou pod rukama. V databázi máme nyní přes 280 expertek - maminek, které propojujeme s firmami, kde chybí kapacity. Pokaždé, když nám nějaká z “našich” maminek řekne, že se jí projekt líbil a že si s klientem krásně sedli, zahřeje nás to u srdce a máme pocit, že děláme smysluplnou věc. Kromě zprostředkování projektové výpomoci se snažíme hledat i způsoby, jak zvýšit přidanou hodnotu a pomoci tak maminkám něčím užitečným - například nově formou workshopů a webinářů.



A kdyby některé z vás pomohlo si maličko uvolnit ruce a mít chvilku čas pro sebe, můžete využít naší spolupráci s platformou Hlídačky. S kódem MUMDOO získáte speciální slevu 30 % na členství na www.hlidacky.cz.


Zadejte kód MUMDOO zcela dole na stránce Členství a zobrazí se vám sleva na různé druhy. Kód platí do 7. dubna 2023.


V uvedené ceně máte navíc kredit, který lze použít na rezervace. Tak vyjde například měsíční členství opravdu výhodně - za 399 Kč + 200 Kč kreditů.







101 views0 comments
bottom of page